Ingångssida

Om Måttet är rågat

Om Teatersällskapet

Kontakt, länkar

Ljungskile Teatersällskap

Ljungskile Teatersällskap är en ideell förening som bildades 1997 och har till huvuduppgift att uppföra en årlig revy. Verksamheten bedrivs med stöd av Studieförbundet Vuxenskolan.

Ordförande: Lena Lönnqvist
Vice ordförande: Magnus Fogelberg

Medlemsskap:
vuxna och ungdomar: 120 kr, familjer 200 kr
Ljungskile Teatersällskap
Bankgiro 5644-5455

I revyn tar man sig an aktuella frågor med särskilt intresse för lokala förhållanden. Revyn har blivit uppskattad vida omkring, och busslaster från olika delar av Bohuslän bidrar till publiken. Det är självklart att man har ett gott öga för det absurda i tillvaron, och lokala "kändisar" häcklas med kärleksfull ironi. När de stora samhällsproblemen skall lösas kommenterar gärna Ljungskilerevyn. För några år sedan beslöts att en ringlinje med buss skulle betjäna Ljungskile. Man ville kalla den "Lilla Ljungskilerundan". Det visade sig att den texten var för lång för att få plats på bussarnas destinationsskyltar, och namnet blev nerkortat till "Lilla Ljundan". Teatersällskapet var inte sent att haka på, och busslinjen fick ge namn åt revyn 2005 (se affischen).

Kort historik över Ljungskile Teatersällskap (2008)

Allt började av en tillfällighet våren 1997 med en teaterpjäs i Ljungskileskolan som en lärare skulle ha med sin klass. En mamma erbjöd sin hjälp som visade sig vara ovärdelig. Pjäsen blev en succé.

Mamman, Gunilla Carlson Sjöqvist visade sig vara en sång-och revybegåvning full av idéer som inspirerade en annan mamma, Lena Lönnqvist och läraren AnnHild Staiger till att vara med och återuppliva en sedan länge nedlagd revyverksamhet i Ljungskile. Lena och AnnHild hade aldrig stått på en scen men fann idén väldigt spännande. Deras äkta hälfter Gunnar resp. Robert involverades och rekryteringen av glada ljungskilebor och ungdomar påbörjades. Ett härligt gäng anslöt sig och Ljungskile Teatersällskap bildades och en styrelse tillsattes. 1998 uppfördes den första amatörrevyn.

På denna väg är det, i skrivande stund, för elfte året. Ensemblen har under åren växlat, endast paren Lönnqvist och Staiger och vår trogne regissör Lasse Kjell har hängt med i alla år. Även ljud- och ljustekniker Lasse Björk och Yvonne Karlsson har ställt upp under åren. Tyvärr har vår initiativtagare, ordförande, primus motor och Stjärna Gunilla Carlson Sjöqvist efter tio år flyttat och lämnat oss.

Ensemblen består av såväl vuxna som skolungdomar. En fyrmannaorkester har stått för den levande musiken. De fyra är Pernilla Sjöwall, piano, Sivert Svantesson, trummor, Olle Grevhammar, bas och Samir Mehmed, gitarr och violin.

Innehållsmässigt består revyerna av sång, dans och sketcher med föresträdesvis lokal anknytning. Allt textmaterial skriver ensemblen själv. Även utformningen och tillverkningen av rekvisita står vi för. Föreställningarna har hållits i månadsskiftet januari - februari under två veckoslut med sammanlagt sex gånger. Således ingen nyårsrevy. Men vi har trots detta hittills haft fullsatta salonger med en härlig glad publik. Uppmuntrad av detta samt föreningens medlemmar kör vi nu för elfte året.

Ljungskile, januari 2008, AnnHild

Orkester

Musiken i revyerna framförs av en fyramannaorkester med piano, sologitarr, elbas och trummor, vid behov förstärkt med kompgitarr, synt, saxofon och violin. Musik frå CD undviks. Våra gästande cirkusartister i 2015 års revy Rena rama cirkusen blev glada när orkestern snabbt stämde in i de inspelade låtar som brukar ackompanjera cirkusnumren, och till premiären var det bara orkester som gällde.

Jubileum, jubileum, jubileum

2007 uppfördes den tionde Ljungskilerevyn, "Det som gömts i snö ...", en kavalkad på gamla och nya nummer som visade Teatersällskapets mångsidighet (se programmet).

Under 2007 firade också Bohusbanan jubileum, men det gällde 100 år. Teatersällskapet deltog i festligheterna genom att åka tåg mellan Uddevalla och Göteborg, en resa som inte saknade komplikationer. Den var faktiskt så inspirerande för de skapande själarna att man beslöt att skriva revy om järnvägen. De tekniska problem som återstår att lösa för järnvägarna, när de funnits i mer än 150 år, är fascinerande. En del av dem kommenteras i 2008 års Ljungskilerevy, vars namn ganska självklart kom att bli "Urspårat". Och 2017 var det dags igen: med revyn Uppkopplat firade vi tjogoårsjubileum och uppförde med vår årliga tradition naturligtvis revy nummer 20. Detta innebär att nästa revy får nummer 21, och detta gav upphov till dess namn: TJUGOETT, namnet på ett kortspel. Det inspirerade till en revy som bland mycket annat handlar om Ljungskile nya kasino, där världsmästerskapet i Tjugoett ska avgöras. Mycket annat hinner förstås avhandlas, bland annat den traditionella redovisningen av fiberläget i Ljungskile, lokal och nationell politik och några trender inom hälsa och välbefinnande. Vi hälsar tre nya skådespelare välkomna, se sidan om TJUGOETT!

Så var det dags igen 2022, när Teatersällskapet existerat i tjugofem år! Tyvärr blev det ingen revy 2021 på grund av pandemin, så det vara bara revy nummer tjugofyra som markerade jubileet. Vi passade på att fira de senaste hundra åren, från det glada tjugotalet (1920-talet) till dagens optimism (2020-talet). Så revyn heter De glada tjugotalen.

Ungdomsverksamhet

De medverkande i revyn är i alla åldrar, och varje år engageras nya ungdomar som får visa upp sina färdigheter vid prov inför styrelse och skådespelare. En del av dem går vidare mot en professionell karriär. Läs om teaterungdomarnas framgångar!

Publicitet

Ljungskilerevyn är uppmärksammad i pressen i hela Bohuslän. De närmaste tidningarna, Commersen och Ljungskile Nyheter, brukar alltid göra reportage under repetitionstiden. Se ett par artiklar producerade av elever på journalistlinjen vid Ljungskile Folkhögskola om "Lilla Ljundan" och "Urspårat"! 2011 års revy, Café Vårgöken, har bland annat presenterats i Commersen och Uddevallaren.

2015 års revy Rena rama cirkusen, den artonde i följd, fick en fin presentation i Uddevallaposten, där förstasidan och ett helt uppslag domineras av revyn Rena rama cirkusen. Se hela reportaget! Och Teatersällskapets ordförande Lena Lönnqvist intervjuades i P4 Väst 26 januari. Hör intervjun!

2020 års revy, Vart är vi på väg?, har sänts i lokal-TV, TV Fyrstad.

Sidan uppdaterad 2022-09-14.

Teatersällskapets revyer

 1. 1998 Waldemar Krona Läs mer >>

 2. 1999 Bland Halmhattar & Gentlemän

 3. 2000 Blandfars

 4. 2001 En himla Revy

 5. 2002 Café Varité

 6. 2003 Revy Mix till Max

 7. 2004 Revyn Häppening

 8. 2005 Revyn Lilla Ljundan Läs mer >>

 9. 2006 Bra Vibrationer Läs mer >>

 10. 2007 Det som göms i snö... Läs mer >>

 11. 2008 Urspårat Läs mer >>

 12. 2009 Lätt byte Läs mer >>

 13. 2010 Kile-Knorren Läs mer >>

 14. 2011 Café Vårgöken Läs mer >>

 15. 2012 Jubel i viken Läs mer >>

 16. 2013 Kö-slaget Läs mer >>

 17. 2014 Får jag lov Läs mer >>

 18. 2015 Rena rama cirkusen Läs mer >>

 19. 2016 Ljungskile är ute och cyklar Läs mer >>

 20. 2017 Jubileumsrevyn Uppkopplat Läs mer >>

 21. 2018 TJUGOETT Läs mer >>

 22. 2019 Valet och Kvalet Läs mer >>

 23. 2020 Vart är vi på väg Läs mer >>

 24. 2022 De glada
  tjugotalen Läs mer >>

 25. 2023 Måttet är rågat Läs mer >>

Ingångssida

Om Måttet är rågat

Om Teatersällskapet

Kontakt, länkar