Ingångssida

Om Måttet är rågat

Om Teatersällskapet

Kontakt, länkar

Måttet är rågat
(2023)
Nypremiär (digitalt)

Från och med 2023-03-30 finns Ljungskile Teatersällskaps tjugofemte revy, Måttet är rågat på Youtube. Klicka här!

Allt textmaterial har skrivits av oss själva, ensemblen och övriga deltagare i revykompaniet.

Revyn produceras av Ljungskile Teatersällskap med värdefullt stöd från Studieförbundet Vuxenskolan.

När du ser revyn på Youtube kan du ta fram kommentarstexten ("Visa mer") och får då direktlänkar (bokmärken) till varje sketch och varje musiknummer.

Akt 1

Vi välkomnas av kocken William, som klagar över att såsen blivit bränd eftersom någon bytt salt mot socker i köket. Han utbrister: Nu är måttet rågat! Detta sätter i gång orkestern, ridån går isär och hela ensemblen står på led och sjunger.

Så följer tävlingen "Kockarna mot bagarna".

Därefter träffar vi Bananflugornas herre (Erica), som klipper gener alldeles crisp(r)igt och visar att man faktiskt inte kan ändra färgen på en vattenkokare genom genmanipulation.

Herrskapet Löfdahl (Lena och Gunnar) befinner sig i Italien, och fru Löfdahl behöver ett id-kort. Det kräver en hel del formalia hos kommunen, vårdcentralen och skattekontoret innan man brister ut i sången Byråkrati, byråkrata (Funiculi, funicula).

Alfhild (Inga-Lill) och Ortrud (Carmen) är en pratglad damduo som vi återser sedan Carmen återkommer till scenen efter att ha varit borta i fem år. De samtalar om allehanda ting såsom glömska hos åldrande män, större och mindre krämpor och, förstås, behov av vaccination, som förmedlas av Syster Jan (Jacob).

I nästa scen får vi erkänna att vi för första gången inte är ensamma om skrivandet. Vi engagerade en utomstående författare, nämligen ChatGPT, den artificiella intelligenstjänsten på Internet, som skrivit flera meningar i sketchen. Den handlar om hur Erica och Gunnar samtalar med AI-assistenten Jacob.

Så kastar vi oss in i politiken, först lokalpolitiken. I Ljungskile ska byggas en ny väldigt stor skola, något som mött invånarnas irritation. Flera mindre skolor (som tidigare) borde vara bättre. Den kommunala lösningen har då blivit att man planerar två skolor som ska ligga på var sin sida av en livligt trafikerad väg. På det sättet garanterar man segregation i skolan och att tidigare goda skolkamrater inte längre kommer att få leka med varandra. Det behandlas i två sångnummer, det första med trafikpolisen Lena och skolbarnen Erica och Jacob, i det andra musiknumret ansluter Inga-Lill och Gunnar och representerar de irriterade invånarna i Ljungskile.

I kanten av politiken får vi se hur en tidningsredaktion arbetar med rubriksättning och letar efter ett scoop, som slumpas fram med hjälp av en tombola.

Så nagelfars regeringens satsningar på en förbättrad miljö genom reglering av trafik och energiproduktion. Vi möter Ebba Busch (Erica) och Johan Pehrson (Gunnar) som summerar en utskottsdebatt. Till liberalledarens ära har Johan på snippen fått ge musik till en sång om träffen på Tidö slott. Därefter blir Johan intervjuad av en journalist (Lena) om hur man ska få ner energiförbrukningen band annat i hemmen. Detta visas sedan idylliskt av det gifta paret Erica och Jacob. I sången "Det går illa" sjungen av Jacob framgår att det inte alltid är så lätt. Plötsligt blandar sig Gudrun Schyman (Inga-Lill) i handlingen och förklarar hur både inflation och bränslekris kan lösas om man bränner pengar. I en politiskt ganska vass sång sjunger så Jacob om energikrisen med texten Inget ljus i ett land utan ström. Han blir avbruten av Energymyndighetens kommunikatör Yvonne, som förklarar ett totalt strömavbrott.

En känga åt våra bristande ambitioner att skona miljön kommer i ett sångnummer om plast. Därefter kommer aktfinalen.

Medverkande Se här

Senaste året har mycket hänt, och politiska krumbukter, ekonomiskt kaos och oro i världen har gjort att man många gånger stannat upp och utbrustit: Nä, nu är måttet rågat! Så det fick bli tema för denna revysäsong, och bakom namnet Måttet är rågat står förstås inte bara konstigheter i världen utan med vår entusiasm för dubbeltydighet också en önskan att berätta om matlagning och bakning, även tävlingar på detta tema.

Akt 2

Andra akten öppnas i politikens tecken när vi får se hur de konkurrerande husdjursbutikerna Magdas Missar och Jimmys Jyckar försöker sälja sina djur till en stackars kund. Man presenterar allt från katten Murre från Skogstibble till dalmatinern Ebba. Det hela utmynnar i en sång med hela ensemblen: Alla svenskar vill ju ha en katt.

Nästa scen handlar åter om energikrisen och hur man löser den med hemgjorda apparater, något som gör att scenen stundtals är ganska mörk. "Så länge cykeln kan gå" förklarar principen för elproduktion.

Så möter vi än en gång Alhild och Ortrud, som nu talar om samhället och prisökningarna.

Vi förflyttar oss till Alvars bilverkstad, som drivs av Lena och Gunnar och som i tur och ordning betjänar William, Carmen, Inga-Lill och Erica. Erica är brevbärare för Postnord och sjunger om de nya oanvändbara brevbilarna till känd musik.

Ljungskile är alltid värt att besjunga, och det gör Lena, Gunnar och Jacob med en diskussion med kommunaltjänstemannen William inkluderad i sketchen.

Närmast besöker vi Ericas glasögonbutik, där William har svårt tillägna sig hjälp mot sitt Vodkautlösta dubbelseende.

LSK förekom inte i förra revyn, så här kommer det. Den nya "fotbollslagen" föreskriver hur invandrade spelare ska tilltala domaren. Men scenen utmynnar i en sång om LSK, där alla utom Carmen och Jacob sjunger med.

Vi bjuds in till TV-programmet God afton, som leds av Pamela Johansson (Erica), som presenterar bagaren Inga-Lill som bakar utan elektricitet. Sedan möter vi den spanske mästaren i vinterbad Sven-Göran Kallsup som intervjuas av den flytande reportern Petra Ponton, sjunger kampsången Åtta friska grader och försiktigt doppar ena stortån. Sist får vi ett gästspel av Elvis Presley (Jacob), som återuppstår med en av sina gamla låtar omskriven till Ljungskiles ära.

Vi gör återbesök i Italien och får se hur det går när hr Löfdahl (Gunnar) önskar få sin vatteräkning digitalt i stället för att betala kontant på vattenverket. Intalienska tjänstemän är Maria (Lena) och Gino Martini (William).

Bagaren Inga-Lill ligger i dispyt med sin kollega Carmen som hävdar att Inga-Lill säger sig måtta men i själva verket mäter ingredienserna. Dessutom använder hon Vetemjöl Special. Polisen Erica tvingas ingripa.

Så blir det storpolitik i den anglosaxiska världen när vi möter Donald Trump, Boris Johnson och Liz Truss.

Det är bara skryt om att vara värsting. Detta avbryts till sist av Carmen, som med repliken: Nä, nu är måttet rågat anmäler finalen.

I finalen möter vi förstås hela ensemblen som sjunger om rågade mått, revyer och en galen värld.

Besök sedan 2021-11-20
web counter
Besökare sedan 2021-11-20
web counter

Nästa Ljungskilerevy: januari 2024

Ingångssida

Om Måttet är rågat

Om Teatersällskapet

Kontakt, länkar