Grundad av Västerbygdens tidningsförening 1976 | onsdag 24 jan 2007

 

 


Det
Det slipas in i det sista på nya Ljungskilerevyn, den tionde i ordningen. Foto: Lennart Karlsson
Slipas in i det sista
Elvis, Zara Leander, Väder-Tone och strip. Det är lite av vad publiken kan vänta sig när Ljungskile Teatersällskap drar igång sin tionde revy. Det blir mycket sång och dans, nyskrivet blandat med upputsade gamla glansnummer.

– Här måste det ju vara musik! suckar Gunilla från scen.
– Jag får inte igång cd:n, hojtar Pernilla från pianot med lätt irritation i rösten.
Det är mycket som ska klaffa när Ljungskile Teatersällskap bjuder på revy. Yvonne mixtrar med ljudanläggningen, några herrar ilar förbi i hattar och solglasögon, det bärs och lyfts, spikas. Andra övar sång, dans och sketcher. Inte lätt utan dekor på scen och publik i salongen.
Sällskapet har ett hundratal medlemmar, sjutton av dem står på scen, fyra är musiker och tre ljud- och ljustekniker, nästan alla med bopålar i Ljungskile.
Och jubileumsföreställning blir det. Det är tionde upplagan som har premiär 2 februari och titeln Det som gömts i snö döljer det faktum att nygräddade nummer blandas med upputsade gamla, vilket innebär att några gamla kända rollfigurer kommer att dyka upp.

Elvis
Publiken kommer att få möta Elvis (den rundmagade äldre varianten) och Zara Leander med boa och Hülphers. Honom minns väl ingen under 60, men väl norska Väder-Tone, som här framträder med nya budskap. Till och med lite upphetsande strip utlovas, dock inom familjeunderhållningens gränser! Frågan är vad som är besvärligast med en sådan här uppsättning?
– Att hålla alla borta från förkylning och vinterkräksjukor, säger Lena Lönnqvist, veteran från Ulvesund, och att få fram texter i tid.
En kärntrupp på sex personer satte sig ned kring skolstarten i augusti och började jobba fram nytt material, men ändå kommer nya texter och nummer in i det sista. Fortfarande är det Gunilla, numera med efternamnet Sjöqvist, som håller i många trådar, före detta gravör, sen två år matlagare i Agnebergsskolans kök på Sinclair. Det är inte lätt att passa ihop teater med vardagslivet. Förskolelärare, ingenjörer, försäljare, tandtekniker, vaktmästare, slöjdlärare, pensionärer och skolbarn. Folk från de mest oanade hörn av samhället medverkar.
Sex föreställningar blir det de första två helgerna i februari. Fika och bröd ingår i priset och på Turisten serveras jubileumsmiddag för alla som inte vill gå hem efter finalnumret.

Publicerad: onsdag 24 jan 2007 Lennart Karlsson


Uddevalla-Posten, Junogatan 3, 451 42 Uddevalla
Tidningschef: Göran Nyberg 0522-63 55 50